Als gastdocent van de workshops ervaar ik keer op keer hoe waardevol het is dat we in de klas mogen zijn met de vrijwilligers met een beperking. Waardevol en leerzaam voor mijzelf, de vrijwilligers en de kinderen! 

Ik zie de vrijwilligers groeien in hun rol als gastdocent, zoals onder andere Marcel Boer en Sjoerd Faber. Super trots ben ik op ze als ik ze alle vragen van de kinderen open en eerlijk hoor beantwoorden wat het leven met hun beperking voor hun inhoud. Alles wordt besproken! Het acceptatieproces van hun beperking, hoe de omgeving wel of niet fijn reageert op hun beperking en de kansen die ze in het leven pakken. 

Door deze open gesprekken komen de kinderen ook los en ontvangen we telkens eigen ervaringen van de kinderen terug. Van korte ervaring tijdens een vakantie met een kind met een beperking tot aan familieleden met een beperking waar ze nog niet eerder zo open over hebben gesproken. Wat ontzettend dapper vind ik dit van de kinderen en hopelijk biedt dit ze handvaten om in de toekomst makkelijker over hun eigen gevoelens te praten over dit onderwerp.

Dat het onderwerp iets doet met de kinderen hoor ik vaak terug van de leerkrachten en ook van de kinderen zelf. Zelfs na een jaar vertellen ze me dat ze het leuk vonden om de vrijwilligers te ontmoeten, maar nog belangrijker welke informatie ze allemaal hebben onthouden. Zoals onder andere van de kinderen van de Galvanischool; ik durf nu mensen met een beperking aan te spreken, laat mijn fiets niet meer midden op de stoep liggen en zal nooit meer een stoel onder iemand vandaan trekken!

Ontmoetingen op jonge leeftijd met mensen met een beperking gun ik elke kind en klas in Den Haag. Meld jouw klas aan bij mij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De leerlingen van groep 7 van de Prins Willem Alexander school organiseren samen met Stichting Move een sportdag met een twist. Mensen met een fysieke of mentale beperking worden gestimuleerd mee te doen en deelnemers zonder handicap krijgen daarbij de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Op deze manier hopen de kinderen bij te dragen aan een meer verbonden en inclusievere omgeving.

Prins AlexandersschoolPrins Alexandersschool2

De basisschool Prins Willem Alexander doet mee aan een project van Stichting Move. Samen komen zij in actie voor hun omgeving, zodat de kinderen hun talenten ontdekken en leren wat zij zelf kunnen bereiken, welke impact zij kunnen hebben op hun eigen leefomgeving en welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. Aan de start van het Move-project hebben de leerlingen op democratische wijze gekozen voor het thema Beweging & Gezondheid. Zij vinden dit een belangrijk thema en zijn van mening dat er verbetering mogelijk is op het Slachthuisplein binnen dit thema. Tijdens een wijkverkenning hebben zij hierover gesproken met afgevaardigden van de Gemeente Den Haag, wijkagenten, De Jonge Ooievaar en Mooi Welzijn. Op basis van die gesprekken en getriggerd door een artikel in de krant over sporttoestellen voor gehandicapten hebben de kinderen bedacht om een sportochtend te organiseren voor mensen met een beperking. Met de activiteit willen de kinderen en Stichting Move de inclusiviteit op het plein vergroten. Het doel is bij te dragen aan een sportieve en inclusieve omgeving waarin iedereen veilig samen kan sporten en spelen.

Tijdens de dag is er samen gesport en veel ervaringen uitgewisseld. De leerlingen hebben ook zelf ervaren hoe het is om met een beperking te sporten door met een blinddoek te voetballen, 1 arm te beperken en rolstoelhockey. Voor verdere verdieping over de beperkingen hebben de kinderen een gastles gehad van Voorall met een ervaringsdeskundige. 

 

Nadat de basisscholen weer fysiek les konden krijgen in 2021, mochten Sportservice en Voorall ook de workshops deels weer opstarten. Soms in aangepaste vorm met minder vrijwilligers en meer klassikaal. De impact van de workshops bleef ondanks dat nog steeds groot bij de kinderen. Heel dankbaar dat we ook dit jaar weer zoveel kinderen hebben kunnen informeren en kennis hebben laten maken met mensen met een beperking.

workshops scholen met vraag maar raak sessieworkshops scholen2 

 

Voor de leerlingen van OBS de Klimop was een week om niet snel te vergeten! In deze week werd een lesprogramma verzorgd door Holland Dance Festival en ADO Den Haag met het interactieve educatieprogramma ‘geRAAKt!’.

Groep 8 heeft drie spelers mogen ontvangen in de klas voor een gastles in het kader van het project ‘De Held’. Gezamenlijk gingen ze in gesprek over het thema pesten en onderling respect. Naast John Goossens en Erik Falkenburg was Ricardo Egges vertegenwoordigd als speler van het G-team van ADO Den Haag. De boodschap was daarbij helder: ‘Iedereen is gelijk, ongeacht afkomst, achtergrond of beperking!’

geraaktgeraakt2 

 

De workshop was echt fantastisch. We praten er in de klas nog over!

bavinck33bavinckk1bavinckk2